Netin erilaiset laskimet

Laskin on mekaaninen tai elektroninen laite, joka suorittaa numeerisia laskutoimituksia yleensä näppäimistöltä annettujen ohjeiden mukaan. Helmitaulu lasketaan vanhimmaksi laskukoneeksi, joskin siinä ihmisen itse suorittamat rutiinit muodostavat olennaisen osan ”mekaniikkaa”. Helmitaulussa liikutellaan tankoon kiinnitettyjä helmiä, ja sillä voidaan laskea paitsi yhteen- ja vähennyslaskuja, myös kerto- ja jakolaskujen sekä neliöjuurien kaltaisia monimutkaisempia toimituksia.

Prosenttilaskuri / prosenttilaskut

https://www.laskurini.fi/matematiikka/prosenttilaskuri

Lainalaskuri auttaa lainatarpeen hahmottamisessa

Säästöpankin lainalaskuri auttaa sinua lainan määrän, maksuerien ja maksuajan hahmottamisessa. Määritä ensin, paljonko tarvitset lainaa ja arvioi lainan takaisinmaksuaika.

https://www.saastopankki.fi/fi-fi/lainat/lainalaskuri

Lainan hakeminen alkaa lainahakemuksella

Lainaa miettiessä ennakointi on tärkeää ja sinun kannattaakin tehdä lainahakemus hyvissä ajoin – näin olet valmiina, kun lisärahoituksen tarve tulee ajankohtaiseksi. Varsinaisessa lainaprosessissa pääset sujuvimmin liikkeelle täyttämällä Säästöpankin asuntolainahakemuksen tai yleisen lainahakemuksen. Voit huoletta ottaa tämän ensimmäisen asteen, se ei vielä sido sinua mihinkään.

Varsinaisessa lainaneuvottelussa suunnittelemme yhdessä sinulle sopivan lainan. On tärkeää, että sovimme lainan määrästä ja lainaehdoista sekä mitoitamme lainasi niin, että et joudu liian ahtaalle. Käy myös lukemassa, miten lainaneuvotteluun kannattaa valmistautua.

Lainan lyhennystapa 

Lyhennysvaihtoehtoja on kolme: kiinteä tasaerä, tasalyhennys ja annuiteetti. 

1. Kiinteä tasaerä 

Kiinteä tasaerä on hyvä vaihtoehto lainasi lyhentämiseen, jos haluat, että lainan kuukausierät pysyvät samansuuruisena koko laina-ajan eikä sinun tarvitse tietää tarkkaa laina-aikaa etukäteen. Jos viitekorko nousee, laina-aika pitenee ja jos viitekorko laskee, laina-aika lyhenee. 

2. Tasalyhennys

Tasalyhennyksessä lainasi lyhennykset ovat aina samansuuruisia, mutta kuukausierän suuruus vaihtelee koron liikkeiden mukaan. Jos korkotaso nousee, kuukausierät nousevat, ja jos korkotaso laskee, kuukausierät vastaavasti pienenevät. Laina-ajan myötä pääoman pienentyessä, myös pääomasta maksettavan koron määrä pienenee. Tasalyhennys on hyvä vaihtoehto, jos haluat lyhentää lainaasi nopeasti ja kykenet alussa maksamaan suurempia kuukausieriä.

3. Annuiteettilyhennys

Annuiteettilainassa kaikki kuukausierät ovat lainan myöntämishetkellä yhtä suuria ja laina-aika on heti tiedossa. Korkojen muuttuessa kuukausierä muuttuu, mutta laina-aika pysyy samana. Annuiteetti on hyvä lyhennysvaihtoehto, jos haluat tietää laina-ajan etukäteen ja maksukykysi kestää mahdollisen korkojen nousun.