Etsitkö keinoja hoitaa ikääntyvien vanhempiesi pankkiasioita tai hoidatko näitä asioita jo jonkun toisen puolesta? Haluaisitko itse päättää, kuka saa tulevaisuudessa hoitaa asioitasi, jos et itse siihen kykene? Tiedätkö, miten edunvalvontavaltakirja tehdään? FINEn uudessa oppaassa Täysi-ikäisen edunvalvonta ja pankki-, vakuutus- ja sijoitusasioiden hoito käydään perusteellisesti läpi edunvalvonnan lisäksi erilaisia kevyempiä vaihtoehtoja hoitaa pankki-, sijoitus- ja vakuutusasioita toisen puolesta.
”Monet kokevat läheistensä pankki- ja vakuutusasioiden hoidon hankalana ja monimutkaisena asiana. Edunvalvonta-asiat ovat useimmille meistä tuntemattomia, ja tietoa kuinka pankkiasioita voi toisen puolesta sujuvasti hoitaa tarvitaan lisää. Myös oman toimintakyvyn heikkeneminen tai loppuminen voi tuoda vaikeuksia asioiden hoitoon”, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan asiantuntija Sasu Heino sanoo.
FINEn laatima uusi opas on tiivis ja ymmärrettävä tietopaketti erityisesti pankki-, sijoitus- ja vakuutusasioiden hoidosta toisen puolesta, tapahtui se sitten valtakirjamenettelyllä tai edunvalvonnan kautta. Oppaan laadinnassa on kuultu asiantuntijoita Digi- ja väestötietovirastosta ja Finanssiala ry:stä.
Oppaassa on käytännön esimerkkejä muistisairaan henkilön asioiden hoidosta, toisen puolesta asioinnista valtakirjan avulla, tilinkäyttöoikeuksien antamisesta ja pankkitunnusten käyttämisestä. Tietoa voi hakea myös henkilö, joka haluaa itse varautua oman terveydentilansa heikentymiseen tai yllättäviin tilanteisiin tekemällä edunvalvontavaltuutuksen.
”Laatimalla edunvalvontavaltuutuksen hyvissä ajoin pystyt itse vaikuttamaan siihen, kuka asioitasi hoitaa ja miten niitä hoidetaan sitten, jos et enää itse kykene. Sen kautta voi siis vaikuttaa asioiden hoitoon tulevaisuudessa ja helpottaa omaistenkin taakkaa. Edunvalvontavaltuutus ja siihen liittyvä järjestely on holhoustoimilain mukaiseen edunvalvontaan nähden kevyempi ja joustavampi menettely”, Heino jatkaa.
FINE on mukana Digi- ja väestötietoviraston (DVV) Omissa käsissä -kampanjassa, jossa herätellään suomalaisia ottamaan tulevaisuuden päätökset omiin käsiin tekemällä edunvalvontavaltuutus itselleen tai läheiselleen. Tutustu myös Suomi.fi:n oppaaseen edunvalvonnasta ja edunvalvontavaltuutuksen teosta.Tutustu FINEn oppaaseen: Täysi-ikäisen edunvalvonta ja pankki-, vakuutus- ja sijoitusasioiden hoito.
20 thoughts on “Uudessa oppaassa neuvoja arjen raha-asioiden hoitoon toisen puolesta”